glocal-art

Nevladina organizacija "Kultura, mediji i edukacija" - ARTHEA

Tai Chi Chuan - snagom pokreta do unutarnjeg mira

Današnji ubrzani ritam života rijetko nam kada dopušta stajanje i opuštanje. No, često zaboravljamo da nam upravo to stajanje „puni baterije“ i omogućava viđenje stvari oko sebe na drugačiji, opušteniji način. U kineskoj tradiciji odavnina je poznata važnost održavanja stabilnosti i povezanosti uma i tijela koja se najbolje postiže vježbanjem, odnosno umjetnošću pokreta. 10. svibnja na brodskom Korzu točno u podne imat ćemo priliku pobliže upoznati jednu od drevnih kineskih vještina pokreta Tai Chi Chuan (skraćeno Tai Chi) i zastati na trenutak. Tai Chi nam donosi Konfucijev institut iz Zagreba koji se bavi promicanjem kineske kulture i jezika.

Osnovni je cilj Tai Chija dovesti do jedinstva uma i tijela, potpune relaksacije i ravnoteže te pravilnog disanja. Osim pozitivnog utjecaja na zdravlje pojedinca, korisna je i u obrambene svrhe. Ova orijentalna vještina štiti um i tijelo od bolesti, donosi dugovječnost, radost i sreću te ljepotu uma i tijela. Dijeli se na četiri osnovne vještine: chen, yang, wu i sun.

Postoji legenda koja kaže da je ovaj 700 godina star oblik meditacije i vježbanja osmislio taoistički monah Zhang Sanfenga, i to promatrajući i imitirajući pokrete zmije i ždrala u žaru borbe. Povijesne činjenice vode do provincije Henan i ratnika Chen Wangtinga (1600.-1680.) koji je cijeli život proveo u proučavanju, istraživanju i razvijanju borilačkih vještina. Svladavanjem osnovnih principa vježbanja, Tai Chi postaje vrhunska vještina borenja. Tzv. Tai Chi Chuan esencija - metoda „Spontanog kruga“ vrlo je teška vještina za razumijevanje. Radi se o vještini kruga (rotacije) koja nastaje u umu, prenosi se namjerom uma, preko životne sile do tijela. U opuštenom i slobodnom tijelu stvara se rotacijska, vibracijska sila koja se može vrlo učinkovito upotrijebiti u vještini borenja ili u jačanju individualne sile.

Tai Chi je istovremeno graciozan, opuštajuć i polagan s tek ponekim brzim pokretom, tzv. fajin. On jača imunitet, usporava proces starenja, snižava povišen tlak, smanjuje posljedice stresa i depresije, pomaže protiv boli i krutosti, poboljšava koncentraciju i memoriju, poboljšava ravnotežu i koordinaciju, izgrađuje snagu mišića i izdržljivost, poboljšava cirkulaciju, funkciju srca i pluća i povećava protok qi-a. Tai Chi je dokazano jedna od najefikasnijih vježbi za izgradnju ravnoteže i koordinacije na svijetu.

Uz Tai Chi vježbanje, pojavljuju se nove kvalitete u  životu, problemi postaju nevažni, ali to sami morate htjeti – izazvati promjenu. Stoga, pridružite nam se u  subotu, 10. svibnja, u podne  na Korzu i doživite Tai Chi iz prve ruke! Zastanite na trenutak, svijet neće pobjeći!

Views: 145

Attachments:

Reply to This

© 2024   Created by Vesna Srnic.   Powered by

Report an Issue  |  Terms of Service